Deel dit artikel

een middeleeuwse edelman die zijn echtgenote verdacht van overspel, liet zijn raadgever haar pols meten. als de naam van de vermeende minnaar genoemd werd, ging de hartslag van de vrouw de hoogte in, waardoor haar schuld overduidelijk bewezen werd geacht. aan de hand van deze en vele andere anekdotes beschrijven barbara sahakian en julia gottwald in sex, lies & brain scans hoe het meten van hersensignalen kan helpen om bijvoorbeeld leugens te detecteren. ze brengen de nieuwe ontwikkelingen in de neurowetenschappen in kaart en bieden een reflectie over de mogelijke bredere maatschappelijke gevolgen van de vooruitgang in het hersenonderzoek.

Kijken in je hoofd: hoe kan hersenonderzoek onze samenleving veranderen?

Peter Janssen en Elsie Premereur

Weinig andere systemen zijn fascinerender dan onze amper anderhalve kilogram zware hersenen. Herinneringen ophalen, ons de toekomst inbeelden, de wereld veranderen en zelfs het grootste mysterie, ons zelfbewustzijn – het ontstaat allemaal op de een of andere manier in de hersenen. In vergelijking met ons brein zijn de huidige computers domme, energieverslindende machines. Het hersenonderzoek is lange tijd traag geëvolueerd, onder meer omdat de hersenen zo goed beschermd liggen in de schedel, maar de laatste decennia zijn er technieken ontstaan die toelaten de hersenactiviteit van een mens in beeld te brengen. Sex, Lies & Brain Scans van Barbara Sahakian en Julia Gottwald beschrijft die beeldvormingstechnieken en probeert in kaart te brengen welke maatschappelijke, juridische en ethische problemen deze ontwikkelingen met zich mee kunnen brengen. Op een bevattelijke manier geeft het boek een overzicht van hoe hersenscans werken, wat de voordelen en beperkingen zijn, en welke de gevolgen van het meten van hersenactiviteit bij de mens in de toekomst zouden kunnen zijn. Hoewel de titel van het boek misschien wat spectaculairder is dan de inhoud, geeft het toch een goed beeld van de nieuwe ontwikkelingen in de neurowetenschappen, inclusief een begin van reflectie over de mogelijke bredere maatschappelijke gevolgen van de vooruitgang in het hersenonderzoek.

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van Karakter 61. De volledige bijdrage verschijnt later online.

Elsie Premereur is postdoctoraal onderzoeker en Peter Janssen is gewoon hoogleraar. Ze zijn beiden lid van het Laboratorium voor Neuro-en Psychofysiologie in het departement Neurowetenschappen van de KU Leuven.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen