Deel dit artikel

over kunstmatige intelligentie bestaat de consensus dat ze weldra slimmer zal zijn dan de mens en zo enorme kansen zal bieden voor de ontwikkeling van onze beschaving. tegelijk beschouwen velen haar net ook als een bedreiging voor diezelfde beschaving. in elk geval staan we op een kruispunt waarop we een antwoord moeten zoeken op een aantal belangrijke vragen. worden we binnenkort allemaal werkloos, want vervangen door machines? wie draagt de verantwoordelijkheid wanneer er iets misgaat?

Romantische monsters, spiegels en zwarte dozen

Over ethiek en toekomst van kunstmatige intelligentie

Mark Coeckelbergh

De meeste transhumanisten vinden dat de mens een beetje een mislukkeling is, een betreurenswaardig foutje van de natuur. Hij is te dom, te weinig geëvolueerd. We moeten de mens daarom verbeteren of de rest van de evolutie dan maar overlaten aan de slimme machines, die ons in de toekomst sowieso zullen vervangen. Volgens Ray Kurzweil komt er een zogenaamde ‘singulariteit’: door de accelererende ontwikkeling van technologie staat er een grote verandering op stapel waarna niets meer hetzelfde zal zijn voor ons. Kunstmatige intelligentie is dan een welkome ontwikkeling op weg naar een post-apocalyptische toekomst, de mens voorbij.

Tegelijk luiden diezelfde transhumanisten de alarmbel over kunstmatige intelligentie. Als we hen moeten geloven is de kunstmatige intelligentie niet alleen een enorme kans maar ook een fundamentele bedreiging voor onze beschaving (volgens Elon Musk), of een tikkende (atoom)bom waarmee we aan het spelen zijn (volgens Nick Bostrom). We horen heel wat alarmerende geluiden in de media. Moeten we bang zijn? Of is het daar misschien al te laat voor?

Volgens MIT-professor Max Tegmark, auteur van Life 3.0 – Being Human in the Age of Artificial Intelligence, staan we in elk geval op een kruispunt waarop we moeten beslissen over de toekomst van het menselijk leven op aarde. Na een scenario van een aantal slimme computernerds die de wereld gaan domineren met behulp van kunstmatige intelligentie en zo een nieuwe wereldorde zullen vestigen, schetst hij zijn geloof in een toekomst die begint met een intelligentie-explosie en die leidt naar nieuwe, kunstmatige levensvormen voorbij de mens. We komen van een universum van levenloze materie en zijn op weg naar steeds meer intelligentie. Op korte termijn moeten we dat allemaal in goede banen leiden door ons te bekommeren om mogelijke problemen rond hacking, achterlopende juridische systemen, slimme maar dodelijke wapens, en jobs die niet meer zeker zijn. Het moet mogelijk zijn, denkt hij, om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die het leven van mensen beter maakt en om de samenleving zo in te richten dat minder tewerkstelling eerder kansen biedt dan een bedreiging vormt. Maar de race naar de intelligentie-explosie is in elk geval al volop aan de gang. Fasten your seatbelts, en maak je klaar om nederig te buigen voor onze kunstmatige ‘meerdermensen’ die zoveel slimmer en wijzer (of meer sapiens) zullen zijn dan wij, voelende maar achterlijke mensen.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 66. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen