Deel dit artikel

toen eind 2015 een zika-epidemie uitbrak in brazilië kwam dit virus voor het eerst op het voorplan. toch werd het al in 1947 geïsoleerd uit een resusaapje in uganda. het virus, dat overgedragen wordt door de aedesmuggen heeft zich sindsdien verspreid naar andere delen van de wereld, en recent ook naar het amerikaanse continent. de toenemende globalisering, de explosieve stijging van personen- en goederentransport, de verstedelijking en klimatologische veranderingen dragen er alle toe bij dat dit virus maar ook andere, en misschien nog gevaarlijker, infecties zich in geen tijd intercontinentaal kunnen verspreiden.

De verspreiding van het zikavirus

Kevin Ariën

Het zikavirus werd voor het eerst – en eerder toevallig – geïsoleerd uit een rhesusaapje uit het Zikabos in Uganda. We schrijven 1947. Het maakt deel uit van de familie van de flavivirussen, waartoe ook onder andere het knokkelkoortsvirus (dengue) en het gelekoortsvirus behoren, en het wordt overgedragen door Aedesmuggen. Pas in 2007 werd het zikavirus voor de eerste keer buiten het Afrikaanse en Aziatische continent opgemerkt tijdens een kleine epidemie in Yap, een eiland van de Federale Staten van Micronesia, gesitueerd ten noorden van Papoea in de Grote Oceaan. Toen raakten naar schatting een vijftigtal mensen besmet. Serologische studies waarbij gezocht wordt naar antilichamen gericht tegen het zikavirus, toonden aan dat het virus wijdverspreid voorkomt in Afrika, op het Indische subcontinent en in Zuidoost-Azië. Hoewel er sterke twijfels zijn over de specificiteit van de testen voor het opsporen van zika-antilichamen – een probleem dat zich nu opnieuw stelt voor de klinische diagnostiek – werd het virus in 1966 wel geïsoleerd uit Aedesmuggen in Maleisië. Sindsdien heeft het zich snel verspreid naar andere delen van Zuidoost-Azië, Frans-Polynesië en meer recent het Amerikaanse continent.

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van Karakter 58. De volledige bijdrage verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen