Deel dit artikel

wanneer een patiënt bij de dokter komt met diarree en buikkrampen, hopen beide partijen dat er na onderzoek een duidelijke oorzaak naar boven komt: gastro-enteritis, voedselvergiftiging of misschien de ziekte van crohn. in veel gevallen wordt er ondanks een reeks onderzoeken echter geen pathologie gevonden en krijgt de patiënt de diagnose prikkelbaredarmsyndroom (IBS). we tasten nog steeds in het duister over de oorzaken van IBS, maar zijn er inmiddels wel achter dat ook psychologische factoren een rol spelen bij het ontstaan van de klachten en dat voeding, hoewel die niet per se de oorzaak van het probleem is, verlichting kan bieden.

Darmprikkelingen, stress en voedselintoleranties

Tim Vanuytsel

Buikkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree. Ieder van ons heeft deze ongemakken weleens ervaren. Vaak worden deze veroorzaakt door een virale of bacteriële darminfectie, de klassieke ‘buikgriep’ of gastro-enteritis, of een ‘voedselvergiftiging’ door de aanwezigheid van toxines in voeding die niet correct werd bewaard of bereid. Voor één op de tien personen is dit echter een dagelijkse realiteit en kan de medische wereld geen afdoende verklaring bieden voor de klachten. Deze patiënten krijgen een diagnose van prikkelbaredarmsyndroom of irritable bowel syndrome (IBS).

Artsen – en ook hun patiënten – houden van duidelijke diagnoses: een patiënt presenteert zich bijvoorbeeld met diarree en krampen en vervolgens toont een endoscopisch onderzoek een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm (colon) en wordt bijvoorbeeld de diagnose van de ziekte van Crohn gesteld, een inflammatoire darmziekte (inflammatory bowel disease of IBD). Dit type aandoeningen worden organische ziekten genoemd, waarbij er een sluitende verklaring bestaat voor het klachtenpatroon. Hiertegenover staan de functionele maagdarmaandoeningen waarbij er ondanks de nodige diagnostische onderzoeken (bloedname, stoelgangsonderzoek, eventueel endoscopie en medische beeldvorming) geen pathologie kan worden vastgesteld. Dit is het speelveld van de neurogastro-enterologie, een subspecialisme binnen maag-darmziekten, met IBS als één van de belangrijkste entiteiten.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 84. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen