Deel dit artikel

de laatste jaren worden nieuwe elektronica ontwikkeld die lijken op de menselijke huid, skin electronics of e-skin genoemd. door te interageren met een menselijk lichaam kunnen ze ziektes helpen diagnosticeren en behandelen, lichaamsfuncties verbeteren of vervangen (zoals bij protheses), en onze natuurlijke capaciteiten verbeteren op ongekende manieren. daarvoor moeten de traditionele elektronica – hard en onbuigzaam – natuurlijk wel aangepast worden aan een zachte, dynamische drager met rondingen. er is nog een lange weg af te leggen voor we uitkomen bij biomedische apparatuur die betaalbaar, energie-autonoom, draagbaar en comfortabel genoeg is om ze voortdurend te willen dragen, maar de wetenschap zit op het goede spoor.

Skin electronics: naadloze integratie van elektronica met het lichaam

Francisco Molina-Lopez

Onze huid is het grootste orgaan in ons lichaam. Organen hoeven dan ook niet per se intern te zijn. Bij de gemiddelde volwassen mens weegt de huid ongeveer 3,5 kilogram en beslaat ze meer dan 2 vierkante meter. Haar belang wordt vaak onderschat: ze dient niet alleen als isolerende en beschermende laag tussen ons lichaam en de buitenwereld, maar helpt ons ook te interageren met onze omgeving dankzij onze tastzin. De huid zit vol sensorische receptoren waardoor we het verschil kunnen voelen tussen een knuffel en een pijnlijke kneep, waardoor we een baby voorzichtiger kunnen vastnemen dan een stuk gereedschap, en waardoor we kunnen detecteren of een oppervlak koud of warm is, of zelfs zo heet dat we ons moeten terugtrekken als we niet willen verbranden.

De laatste jaren wordt een nieuwe klasse elektronica ontwikkeld die lijken op de menselijke huid en die erg nuttig kunnen zijn voor de volgende generatie biomedische apparatuur. Ze worden skin electronics of e-skin genoemd. Skin electronics interageren nauw met het lichaam en faciliteren zo de vroege diagnose, en soms zelfs de gedeeltelijke behandeling, van verschillende ziektes. Ze scheppen ook nieuwe kansen voor de integratie van lichaamselektronica en protheses en kunnen zo niet alleen verminderde lichaamsfuncties compenseren, maar ook onze natuurlijke capaciteiten verbeteren op een manier die we ons nu nog niet kunnen inbeelden.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 78. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen