Deel dit artikel

wie niets te verbergen heeft, hoeft zich toch geen zorgen te maken over privacy? dat blijkt niet helemaal waar. zo bestaan er verschillende encryptiemethodes om allerlei communicatietoepassingen te beveiligen tegen luistervinken, maar wordt hun toepassing minder evident naarmate de groep gebruikers groeit. van overheidswege worden de principes van veilige communicatie vaak eerder geschonden dan gehonoreerd, bijvoorbeeld wanneer geheime diensten hun eigen burgers en bedrijven, of die van andere landen, bespioneren. even moeilijk is het om de vertrouwelijkheid te bewaken van informatie die lokaal op computers bewaard wordt, nu virussen zich zo onzichtbaar mogelijk proberen te maken. de lastigste opdracht is misschien wel ervoor te zorgen dat centrale gegevensbanken niet meer data bijhouden dan nodig is, en dat uit de informatie die ze vrijgeven geen individuele gegevens afgeleid kunnen worden. die bezorgdheid geldt zeker ook voor de recente ‘slimme’ toestellen.

De technische aspecten van privacy

Vincent Rijmen

Voor vele Belgen is het debat over privacy een ver-van-mijn-bedshow, voornamelijk gevoerd door en voor fanatiekelingen en complottheoretici. De nog steeds wijdverspreide gedachtegang is dat een gewone burger toch weinig of niets te verbergen heeft, dus wat is het probleem? Zeker wanneer we in aanmerking nemen hoeveel gegevens mensen elke dag over zichzelf achterlaten op sociale media en andere webtoepassingen, moeten we wel tot die conclusie komen.

De show wordt echter minder aangenaam wanneer men opmerkt dat de gepersonaliseerde reclame op Google naar exact die thema’s verwijst waarover men onlangs nog een discussie gevoerd heeft. Dat Google hiervoor via Google Assistant zou meeluisteren in de woonkamer is trouwens een fabeltje. Google hoeft zijn gebruikers helemaal niet af te luisteren om te weten waarover ze (waarschijnlijk) spreken of nadenken. Ook zonder spionage laten de meeste mensen voldoende digitale sporen na om een gedetailleerd profiel van hun gewoonten, behoeften en verlangens op te stellen.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 78. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen