Deel dit artikel

hoe we voedsel produceren en consumeren heeft een grote, vaak negatieve, impact op het milieu en het klimaat. om de schadelijke effecten zo veel mogelijk te beperken en toch te kunnen voldoen aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking is het van belang om de productiemethoden én de voedingswaarde van ons voedsel te verbeteren. labelsystemen zoals de belgische en franse nutri-score of de eco-score kunnen helpen, zolang we rekening houden met een aantal kanttekeningen.

Uitdagingen van labelling voor een transitie naar meer duurzame en gezonde voedingspatronen

Michiel De Bauw, Christophe Matthys en Liesbet Vranken

Voedselproductie en consumptiepatronen hebben een invloed op de menselijke gezondheid, maar hebben ook een impact op klimaatverandering en het milieu. Om te kunnen voldoen aan de toekomstige behoeften van een groeiende wereldbevolking is het wenselijk om de negatieve milieueffecten te verminderen. Dat kan door veranderingen door te voeren die niet alleen gericht zijn op verbeteringen in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, maar op verbeteringen in voedingswaarde.

Men kan de productie en consumptie van duurzame en gezonde voeding op verschillende manieren stimuleren. Labels op voedingsproducten kunnen consumenten informeren en aanzetten tot meer duurzame en gezonde keuzes. Tegelijk kunnen labels ook producenten aanzetten tot productherformulering (het wijzigen van de verhouding van verschillende voedingsstoffen in het voedingsmiddel) en het aanpassen van productiemethoden. Beide kunnen leiden tot een verandering van de nutritionele en/of de milieuscore. Om tot een effectief resultaat te komen is het belangrijk dat zowel consumenten als de voedingsindustrie deze labels ondersteunen. In de Farm to Fork-strategie heeft de Europese Commissie zich alvast geëngageerd om een consistent en stimulerend labelsysteem te ontwikkelen dat de gezondheids-, milieu- en sociale impact van voedingsproducten omspant. Maar hoe wordt die gezondheids- en milieuimpact dan best gemeten en hoe wordt deze informatie dan best gedeeld?

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 84. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen