Deel dit artikel
 

onze natuurlijke omgeving kan bezwaarlijk een stabiele omgevingsfactor genoemd worden. schijnbaar kleine veranderingen kunnen enorme gevolgen hebben voor ons ecosysteem. niet alleen klimatologen en ecologen worden zich daar steeds meer van bewust; ook in de humane en sociale wetenschappen wordt een steeds belangrijkere rol toegekend aan factoren zoals het klimaat, het weer of biologische evoluties. zo zijn mens en maatschappij niet langer de enige protagonisten in hun eigen verhaal. toch kan niet alles uitsluitend op basis van exogene processen verklaard worden. 

De natuur als protagonist of in een bijrol? 

Maïka De Keyzer

 

Als de klimaatcrisis één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat onze natuurlijke omgeving geen statisch decor is waarin onze levens zich afspelen. Zij is geen stabiele omgevingsfactor die amper tot geen invloed op onze maatschappij heeft. Een beperkte stijging van één tot twee graden Celsius kan ons eigen ecosysteem zo op de proef stellen dat grote delen van de wereldbevolking acute risico’s lopen. Hoewel de algemene opwarming op zich voor de meeste werelddelen geen onoverkomelijk probleem vormt, is de toegenomen klimaatvariabiliteit wel een reëel gevaar. Overstromingen, stormen, hittegolven en orkanen doen ons soms letterlijk op onze grondvesten daveren.

Deze recente bewustwording heeft een heuse verschuiving teweeggebracht in het academisch onderzoek. Die beperkt zich bovendien niet tot klimatologen en ecologen die de klimaatopwarming en de gevolgen ervan op de voet volgen en modellen genereren om de impact ervan in de toekomst te voorspellen. Ook de humane en sociale wetenschappen zijn overstag gegaan. Terwijl daar vroeger de mens en de maatschappij als enige protagonisten fungeerden, krijgen exogene factoren zoals het klimaat, extreme weersomstandigheden, geologische evoluties, biologische adaptaties, virussen en bacteriën een steeds meer sturende rol in ‘ons’ verhaal. Ze hebben hun rol als decor van het toneel omgeruild voor een actieve bij- of zelfs een heuse hoofdrol in het stuk.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 71. De volledige tekst verschijnt later online. 

 
 
Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen