Deel dit artikel

seks wordt steeds meer verbonden aan gezondheid: regelmatig seks hebben, weliswaar met niet al te veel verschillende partners, is een van de richtlijnen voor een actieve en gezonde levensstijl. geen seks (willen) hebben wordt binnen die logica een probleem, een falen of een disfunctie. seks als voorwaarde voor geluk en succes gaat echter voorbij aan het feit dat romantische en seksuele relaties niet voor iedereen even makkelijk toegankelijk zijn en dat seks ook niet voor iedereen een verheffende ervaring is. er is dan ook meer aandacht nodig voor hoe sociale ongelijkheid ons seksuele verlangen in een keurslijf dwingt.

Recht op (vreugdevolle) seks? Naar een feministische politiek van seksueel verlangen

Katrien De Graeve

Seks is overal. Waar seks een halve eeuw geleden nog een ruimte kon zijn voor revolte en weerspannigheid, is dat potentieel intussen door het systeem ingelijfd. Wat ooit ‘rebelse’ seksuele praktijken waren, zijn nu een waaier van lifestyleopties met een bijpassend commercieel aanbod van clubs, hotels, apps, speeltjes en video’s. Seks is niet alleen een domein van consumptie geworden, maar ook van individuele prestatiedrang en ambitie. Een spannend, gevarieerd en uitbundig seksleven is nu een must, een voorwaarde voor een gelukkig en zinvol leven. Seks wordt ook steeds meer verbonden aan gezondheid. Op tijd en stond een potje seks (met niet al te veel verschillende partners) figureert nu in de lijst van richtlijnen voor een actieve en gezonde levensstijl naast evenwichtige voeding, sport en voldoende slaap.

Geen seks hebben of er geen zin in hebben wordt binnen die logica een probleem, een falen of een disfunctie. Ouderen, bijvoorbeeld, worden nu geregeld door experts tot een regelmatig seksleven aangemaand willen ze een ‘succesvolle’ oude dag. Tegelijk zit hun seksualiteit, en die van oudere vrouwen in het bijzonder, nog erg in het verdomhoekje. Seks als voorwaarde voor geluk en succes gaat voorbij aan het feit dat seks en relaties niet voor iedereen even makkelijk toegankelijk zijn. We leven immers in een systeem van sociale ongelijkheid dat sommige identiteiten en kenmerken als hoogst begeerlijk idealiseert en andere devalueert. Het gaat ook voorbij aan het feit dat niet iedereen seks leuk vindt (en dat dat geen probleem hoeft te zijn) en dat seks niet voor iedereen de verheffende ervaring is uit het sekspositieve jargon.

Het vervolg van dit artikel lees je in Karakter 82. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen