Deel dit artikel

historica Joanna Bourke is het niet eens met de algemene opvatting dat seks tussen mensen en dieren per definitie schadelijk of een vorm van misbruik is: wanneer mensen de voorkeuren, behoeftes en verlangens van dieren leren kennen, en hun lichaamstaal leren lezen en respecteren, hoeft dit type seksuele interactie niet immoreel te zijn. zo’n standpunt doet ongetwijfeld veel wenkbrauwen fronsen. wordt hier gepleit voor het decriminaliseren of zelfs accepteren en normaliseren van seks met dieren? het hele verhaal is genuanceerder dan dat.

Loving Animals: over seks met dieren

Luk Gijs

Hoeveel mensen hebben hoe en hoe vaak seks met (welke) dieren? Wat zijn de plezierige of risicovolle aspecten van dergelijke seks? In welke mate wordt seks tussen andere diersoorten en de diersoort mens cultureel geaccepteerd of wettelijk strafbaar gesteld? Hoeveel historische variatie is er in de bejegening van seks tussen mens en dier? Zulke vragen worden beantwoord in Loving Animals van historica Joanna Bourke, een genuanceerd, grondig gedocumenteerd en uitstekend geschreven boek. Ze concludeert dat seks tussen verschillende soorten volgens velen vaak schadelijk en per definitie misbruik is. Met die visie is ze het niet eens. Immers, aldus Bourke, streven dieren ook plezier na en kunnen mensen de voorkeuren, behoeftes en verlangens van dieren leren kennen, zodat seksuele liefdesdaden met dieren niet intrinsiek immoreel of schadelijk zijn. Anders gezegd: sommige vormen van seks tussen dier en mens zijn acceptabel. Voor Bourke hangt dit standpunt samen met haar visie dat dieren een eigen mate van agency alsook een eigen waardigheid en rechten hebben en niet bestaan voor het dienen van menselijke doelen. Bourkes standpunt zal – zo is mijn hypothese – veel wenkbrauwen doen fronsen anno 2022. Het kan of het mag toch niet waar zijn dat gepleit wordt voor het accepteren, normaliseren of decriminaliseren van (sommige) seks met (sommige) dieren? Hoe is Bourke tot haar conclusie gekomen?

Zoals vaker gedaan wordt, maakt Bourke een onderscheid tussen verschillende soorten seks met een dier: als feitelijk interactioneel seksueel gedrag, als seksuele interesse in – dat is fenomenologische seksuele aantrekking tot of seksueel verlangen naar – een dier, als seksuele oriëntatie of (structurele) seksuele voorkeur voor een dier, of als identiteit, waarbij iemand zichzelf ziet als een persoonlijkheid die seksueel verlangt naar dieren.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 79. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen