Deel dit artikel

de traditionele en vandaag dominante kijk op het financieren van economische politiek, waarbij elke overheidsuitgave gefinancierd moet worden door elders te belasten, te besparen of te lenen, wordt stevig in vraag gesteld door onder meer de adepten van de moderne monetaire theorie. die mmt lijkt overheden ongeziene mogelijkheden te bieden: ze kunnen (dure) politieke problemen aanpakken door geld te drukken wanneer ze willen, zonder dat dat bijkomende schulden of belastingen betekent voor jan modaal. ook bij politici kent de theorie, niet verbazend, succes: zij werken maar wat graag zonder budgetbeperking. volgens ferre de graeve staat de economische onderbouwing ervan echter op losse schroeven.

Moderne Monetaire Theorie: niet modern, niet monetair, niet theoretisch

Ferre De Graeve

De Moderne Monetaire Theorie (MMT) blijft successen boeken en boeken verkopen. Naast enorm veel aandacht in de pers heeft het ideeëngoed bijgedragen aan de discussie rond en het voorstellen van de recente, ongezien grote, budgettaire impuls in de VS, het zogenoemde Bidenplan. Stephanie Kelton, de auteur van het boek The Deficit Myth, heeft met die bestseller als geen ander mmt tot bij het grote publiek gebracht.

De centrale stelling van MMT’ers is: een overheid die soeverein haar eigen munt uitgeeft kan altijd geld drukken. Je kan dat zien als: de regering telefoneert naar de centrale bank en zegt hoeveel geld er voor de overheid bijgedrukt moet worden. (In praktijk gaat dat er iets anders aan toe, maar die details doen hier niet ter zake.) De overheid kan dus geld drukken wanneer ze dat wil, zonder terugbetaling te verhalen op het publiek. Bijgevolg heeft de overheid geen budgetbeperking. En geen budgetbeperking betekent dat alle (kostelijke) politieke problemen aangepakt kunnen worden. MMT belooft een land ongeziene mogelijkheden, want er is geld voor.

Het succes van MMT hoeft bijgevolg niet te verwonderen. Politici werken maar al te graag zonder budgetbeperking. Het volk hoort graag dat problemen aangepakt kunnen worden zonder hogere belastingen of additionele schulden. Economen staan er wat verbijsterd bij omdat mmt economie verstaanbaar tot bij de mensen lijkt te brengen en de discussie met het academische establishment grotendeels ontwijkt. ‘De specialisten hebben het niet begrepen’ slaat aan als boodschap, zo leren we op verschillende maatschappelijke domeinen, niet enkel het economische, getuige bijvoorbeeld de antivax- of Brexitcampagnes.

Het vervolg van dit artikel lees je in de papieren versie van Karakter 76. De volledige tekst verschijnt later online.

Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen